Prosta zupa rybna

Dzisiaj pierwsza odsłona zupy rybnej. Zacznę od najprostszej wersji – na pewno każdemu się uda. A warto, bo jest przepyszna. Pomysł zaczerpnęłam z przepisu Jamiego Olivera, trochę zmodyfikowałam i wyszła super.

Prosta zupa rybna

Przyrządzenie:
Cebulę i seler naciowy dość grubo posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodaj pokrojony czosnek i smaż razem kolejne 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu i pilnuj, żeby warzywa się nie przyrumieniły, a tylko zmiękły.
Dodaj pomidory oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Dodaj listki laurowe oraz wlej bulion.
Dopraw całość solą i pieprzem. Jak wyżej napisałam, użyłam dzisiaj soli morskiej z mieszanką przypraw, fajny efekt smakowy:)
Doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
Dodaj filety rybne i raz jeszcze doprowadź do wrzenia. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Wlej wyciśnięty sok z cytryny, wrzuć posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Skrop zupę oliwą z oliwek.
Podawaj ze świeżutkim chlebkiem.
Smacznego!:)
Prosta zupa rybna
Prosta zupa rybna
  • 60 dag filetów rybnych (dzisiaj miałam dorsza)
  • puszka całych pomidorów (jeśli jest sezon na świeże – takie będą lepsze – 3 lub 4)
  • 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 dag ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 1 litr bulionu grzybowego (może być też rybny lub warzywny)
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól (ja dzisiaj użyłam soli morskiej do pomidorów firmy Royal Brand, w jej skład wchodzi: sól morska, pomidory w płatkach, pieprz, czosnek, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon)
  • pieprz