Dzisiaj pierwsza odsłona zupy rybnej. Zacznę od najprostszej wersji – na pewno każdemu się uda. A warto, bo jest przepyszna. Pomysł zaczerpnęłam z przepisu Jamiego Olivera, trochę zmodyfikowałam i wyszła super.
Prosta zupa rybna
Przyrządzenie:
Cebulę i seler naciowy dość grubo posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodaj pokrojony czosnek i smaż razem kolejne 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu i pilnuj, żeby warzywa się nie przyrumieniły, a tylko zmiękły.
Dodaj pomidory oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Dodaj listki laurowe oraz wlej bulion.
Dopraw całość solą i pieprzem. Jak wyżej napisałam, użyłam dzisiaj soli morskiej z mieszanką przypraw, fajny efekt smakowy:)
Doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
Dodaj filety rybne i raz jeszcze doprowadź do wrzenia. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Wlej wyciśnięty sok z cytryny, wrzuć posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Skrop zupę oliwą z oliwek.
Podawaj ze świeżutkim chlebkiem.
Smacznego!:)