Dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Hurra! Szkoda tylko, że za oknem w ogóle tego nie widać. Śniegu mnóstwo, zimno i w najbliższych dniach nie zapowiada się aby było lepiej. Dlatego postanowiłam przygotować sałatkę kolorową, która choć trochę da mi namiastkę wiosny i słońca. Taka trochę egzotyczna, bo z melonem i różnymi przyprawami. Jak zwykle sałatka jest z sałatą lodową i rucolą, oczywiście można je zamienić na inne, jakie sobie tylko chcecie.
Sałatka z melonem i kurczakiem
Przyrządzenie:
Piersi z kurczaka zamarynuj w 2 pokrojonych ząbkach czosnku, garści listków kolendr, mięty i bazylii. Posól i posyp pieprzem oraz przyprawą garam masala (pół łyżeczki). Skrop oliwą z oliwek i wstaw do lodówki (najlepie na całą noc, a przynajmniej na 1 godzinę). Potem upiecz je w naczyniu żaroodpornym w 200C około 40 minut.
Upraż orzechy pecan.
Zrób sos do sałatki. Zmiksuj razem: Ćwierć melona, pół awokado, sok z pomarańczy, sok z cytryny, garść mięty, kolendry i bazylii, 1 ząbek czosnku.
Na talerzu układaj sałaty, pokrojone i upieczone piersi z kurczaka, pokrojony ser roquefort, pokrojonego melona, paprykę oraz uprażone orzechy. Posyp startym serem i polej sosem.
Smacznego!