Semifreddo – tort mrożony

Przedstawiam pyszny, prosty w wykonaniu deser. Poniżej określiłam ilość porcji – napisałam 6, ale sądzę, że każdemu zdarzają się takie dni, że może to być porcja dla 1 osoby.

Semifreddo – tort mrożony

Przyrządzenie:

Spód tortu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 160C. Zmiel dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem (10 dag) i ubitymi białkami z 2 jajek.
Ciasto podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj cienko między folią przezroczystą, na wielkość tortownicy o średnicy 24cm. Piecz każdy spód około 15 minut.

Aby zrobić krem podziel 3 jajka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmieszaj razem z resztą cukru pudru (10 dag) oraz z miękkim masłem. Powoli łyżką dodawaj białka do masy.

Koniak zmieszaj razem z kawą. Jeden ze spodów nasącz 1/3 mieszanki i posmaruj 1/3 porcją kremu. Posyp startą czekoladą. Potem powtórz czynność dwa razy.

Tort przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub do zamrażalnika na około 3 godziny. Po wyjęciu tortu z chłodzenia posyp startą czekoladą.

Smacznego!

Semifreddo

 

Semifreddo