Kolejny pomysł na przepyszną rybę. Dzisiaj filety z flądry. Nie chciałam żeby były „samotne” i przygotowałam do nich rozpływające się w ustach kluseczki szpinakowe. Myślę, że smaki świetnie się skomponowały. Pychota!
Przyrządzenie:
Filety flądry namocz w mleku przynajmniej 30 minut. Osusz ręcznikiem papierowym, posól i skrop sokiem z cytryny.
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj bułkę tartą. Podsmaż razem. Zdejmij z ognia. Dodaj kapary, zioła, szczyptę pieprzu kajeńskiego i sól. Każdy filet posmaruj mieszanką z patelni, połóż plaster mozarelli, zawiń w rulon i zepnij wykałaczkami. Wyłóż w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą z oliwek i skrop nią lekko flądrę.
Szpinak wypłucz, zblanszuj minutę we wrzątku i odcedź na sitku. Wyciśnij wodę ze szpinaku najmocniej jak możesz. Posiekaj. Ricottę, jajka, szpinak, starty parmezan i mąkę połącz razem. Posól , posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz zetrzyj gałkę muszkatołową.
Używając dwóch łyżek formuj kluseczki i gotuj je 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj w naczyniu posmarowanym oliwą truflową. Posyp kluseczki płatkami migdałów.
Nastaw piekarnik na 200C.
Wstaw rybę oraz kluseczki i piecz 15-20 minut.
W między czasie przygotuj sos do ryby. W ciepłej wodzie rozpuść 1/4 łyżeczki soli. Oliwę z oliwek nalej do miseczki i włóż do ciepłej kąpieli. Powoli dodawaj sok z cytryny i ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj pietruszkę i oregano.
Gdy ryba i kluseczki będą gotowe, polej sosem rybę i posyp świeżo zmielonym pieprzem a kluseczki startym parmezanem.
Smacznego!