Zdrowe muffiny

Muffiny jagodowo – żurawinowe, które dzisiaj przygotowałam zaczęłam przyrządzać gdy byłam w ciąży. Bardzo zależało mi na tym żeby zdrowo i „wartościowo” się odżywiać. Inspirację do zrobienia tych babeczek zaczerpnęłam z poradnika o odżywianiu dla przyszłej mamy. Są bardzo smaczne, mają mnóstwo błonnika i witamin, a żurawina, jak wiadomo, wspomaga prawidłowe działanie dróg moczowych.

Zamiast mrożonych jagód można użyć innych owoców mrożonych jak np. maliny, borówki, porzeczki. Suszoną żurawinę również można zastąpić innymi suszonymi owocami: morele, śliwki, rodzynki, borówki. Konfitura też może być innego smaku, wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz.

Poniżej podaję składniki na 10 muffinów. Jeśli uważasz, że to dla Ciebie za dużo, możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej w pojemniku próżniowym lub woreczku nawet przez 3 dni. Możesz babeczki również zamrozić na 3 miesiące. Aby je potem rozmrozić, wystarczy, że pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak lubisz jeść ciepłe muffiny, owiń babeczkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 170C na 7-10 minut aż staną się cieplutkie.

Zdrowe muffiny

Przyrządzenie:
Zmieszaj razem mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę oraz płatki owsiane.
W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj sok, jajka, konfiturę, olej i ziarna z laski wanilii. Delikatnie wmieszaj zamrożone jagody, suszone żurawiny i orzechy.
Połącz razem wszystkie składniki.
Nastaw piekarnik na 200C.
Łyżką nakładaj ciasto w równych porcjach do formy na babeczki.
Piecz muffiny przez 20 minut. Po czym zrób próbę: w środek dowolnej babeczki włóż wykałaczkę i wyjmij ją- jeśli będzie sucha, muffiny są gotowe!
Smacznego!
Zdrowe muffiny

 

Zdrowe muffiny
  • 3/4 kubka mąki razowej
  • 1/4 kubka mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych
  • 3/4 kubka soku jagodowego skondensowanego
  • 1/2 kubka konfitury jagodowej bądź żurawiny
  • 2 duże lekko roztrzepane jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 1/3 kubka zamrożonych jagód
  • 1/2 kubka suszonych żurawin
  • 1/2 kubka pokruszonych i uprażonych orzechów pecan (mogą być włoskie)