Spaghetti carbonara przygotowuję zawsze na życzenie i dla mojego męża. W związku z tym, nie dodaję jajka, choć jest to częsty składnik przepisu na carbonarę. Marcin zdecydowanie nie chce jajka w sosie, dlatego go nie ma. Ten makaron przygotowuje się szybciutko i bardzo łatwo. Zatem zapraszam, tych co mogą.
Spaghetti carbonara
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente.
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, dodaj suszoną bazylię, oregano oraz zioła prowansalskie. Smaż razem chwilę. Wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i porcję startego sera. Zamieszaj. Dodaj ugotowany makaron. Zamieszaj dokładnie raz jeszcze i podawaj. Posyp startym serem.
Smacznego