Lasagne z mięsem

Dzisiaj, na prośbę koleżanki postanowiłam przyrządzić lasagne. Tradycyjne lasagne z mięsem. Prośba była o prostą i smaczną. Jest przepyszna, prosta też, ale jeśli chcecie żeby taka była, trzeba jej poświęcić trochę czasu i serca. Wtedy efekt jest gwarantowany. Można użyć gotowego mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, ale uwierzcie, że zdecydowanie lepsze jest mięso kupione w „pewnym” miejscu, osobiście zmielone i doprawione. Dla mnie każde zapotrzebowanie na mięso uzupełnia moja babcia – Ona wie gdzie i u kogo znajdzie to najlepsze. To samo jest także z jajkami – kupowane zawsze „u kobiety”.

Lasagne z mięsem

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubszą kostkę, posyp świeżo zmielonym pieprzem, posól, posyp lekko mąką,  i usmaż na oliwie z oliwek. Cebulę, 3 ząbki czosnku i rozmaryn usmaż również na oliwie z oliwek (ja użyłam tekiej z rozmarynem). Po usmażeniu, mięso oraz cebulę wrzuć do głębszego garnka, gotuj przez godzinę, od czasu do czasu dolewając bulion.
Ugotuj krótko plastry lasagne. Przeważnie na opakowaniach napisane jest, że nie wymagają one gotowania, ale doświadczenie nauczyło mnie, że lepiej jest je lekko podgotować, bo inaczej są za twarde.
Zrób sos pomidorowy– na patelni z oliwą z oliwek, podsmaż chwilę 2 posiekane ząbki czosnku, wylej pomidory z puszki, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, wrzuć bazylię oraz oregano. Zamieszaj i  duś razem około 2 minut.
Gdy mięso będzie gotowe i ostudzone, zmiel je dwukrotnie. Dodaj jajko oraz łyżkę masła. Dobrze zamieszaj.
Zrób sos beszamelowy: do garnuszka wsyp 2 łyżki mąki i dodaj łyżkę masła. Mieszaj do powstania gładkiej masy. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Formę do pieczenia posmaruj cieniutko oliwą z oliwek. Polej porcję sosu pomidorowego, połóż plaster lasagne oraz porcję farszu mięsnego.
lasagne
Pierwsza warstwa lasagne
Mięso posyp serem i polej porcją sosu beszamelowego. Potem znowu plaster lasagne, sos pomidorowy, mięso, ser i sos beszamelowy. I tak kilka razy.
lasagne
Sos beszamelowy
Na koniec połóż plaster makaronu, polej sosem pomidorowym, beszamelowym oraz posyp serem.
lasagne
Ser
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180C i piecz 30-40 minut.

Smacznego

lasagne
Zapiekanka makaronowa z miesem
lasagne
Lasagne z mięsem
  • 25 dag wieprzowiny
  • 25 dag cielęciny
  • 10 dag kurzych wątróbek
  • płaty lasagne
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 2 puszki pomidorów (ja dzisiaj użyłam passaty, mogą być też krojone bądz całe)
  • 10 listków świeżej posiekanej bazylii
  • 0,5 l mleka
  • mąka
  • masło
  • oregano
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser parmezan starty
  • oliwa z oliwek
  • jajko