Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków jest jednym z ulubionych dań mojego męża i dzisiaj przygotowałam ją na obiad. Nic więcej nie piszę, bo nie trzeba. Jest przepyszna. Spróbujcie sami. Gdy to zrobicie, bardzo proszę o komentarz.

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i serem

Przyrządzenie:
Ziemniaki ugotuj tak, aby były lekko twardawe. Obierz i pokrój w plastry.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż razem z posiekanym czosnkiem.
Zmieszaj musztardę, śmietanę, starte sery, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
zapiekanka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i serem 
W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i boczek z cebulą z patelni.
zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki, boczek, cebula
Nastaw piekarnik na 190C.
Następnie posyp pokrojoną mozarellą i polej masą śmietanową. Na to połóż jeszcze jedną warstwę ziemniaków, boczku z cebulą, sera i polej masą. Na górę ułóż ostatnią warstwę ziemniaków, polej masą i posyp świeżo startym serem.
zapiekanka z ziemniaków
Przygotowana zapiekanka ziemniaczana
Zamknij naczynie lub przykryj folią aluminiową i wstaw zapiekankę na 25 minut. Zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 25 minut.

Smacznego

zapiekanka z ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
  • 10 ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • różne rodzaje serów (ja dzisiaj użyłam startego cheddar, pokrojoną mozarellę, startego pecorino romano), nie miałam w domu, ale często dodaję różnego rodzaju serów pleśniowych
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz