Zupa chili z fasolą

Zupa chili, którą dzisiaj przygotowałam jest bardzo łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu. Jej składniki, a głównie kmin rzymski, sprawiają, że myślami wracam do mojej podróży rodzinnej do Indii…to była magiczna wyprawa, nigdy jej nie zapomnę, marzę tylko abym kiedyś miała jeszcze możliwość się tam wybrać. Każdy kto był – na pewno wie o czym piszę. Przed tą podróżą zwiedzałam wiele miejsc, ale żadne z nich nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak Indie i Hindusi. To zupełnie inny świat. Świat pełen ubóstwa i brudu, a jednocześnie pełen radości, miłości, wiary i optymizmu. Czasem myślę sobie, że chciałabym mieć kilka „żyć”. W jednym z nich zamieszkałabym w Indiach, prowadziłabym spokojne życie mając np. firmę „rikszarską” (tak zwane tuk-tuki) i mieszkałabym w domku przy plaży na Goa. Nie brałabym udziału w tym pędzie „nowoczesnego” świata i ciągłym dążeniu do doskonałości.

To oczywiście Taj Mahal:

zupa chili
Taj Mahal

Moja rodzina w Fatehpur Sikri:

zupa z chili
Fatehpur Sikri

Zupa chili z fasolą

Przygotowanie:

W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego, 2 łyżeczki papryki chilli, sól i pieprz. Zamieszaj. Dolej wywar, sok pomidorowy, pomidory z puszki, fasolę oraz posiekaną świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku (ja robię mocno ostrą zupę) i gotuj pod półprzykryciem około 20 minut.
Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i posypaną świeżą kolendrą bądź pietruszką. Bardzo dobrze smakuje ze świeżutką bagietką.

Smacznego

zupa chili
  • puszka pomidorów krojonych
  • 600 ml soku pomidorowego
  • 300 ml wywaru (ja robiłam z warzyw, ale może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • puszka mieszanej fasoli (ja miałam czerwoną, cieciorkę, Jasia i białą drobną)
  • 25 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • gęsty jogurt
  • ziarna kolendry (lepsza by była świeża, ale ja nie miałam)
  • papryka chilli
  • kmin rzymski
  • tabasco
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki (tutaj też świeża kolendra byłaby lepsza)
  • oliwa z oliwek