22 lut 2017
10 lutego w studiu kulinarnym Smolna 8 brałam udział w wyjątkowym wydarzeniu. Nutricia Medyczna zaprosiła mnie do współpracy i razem z trzema blogerkami kulinarnymi oraz dietetyk Ewą Ceborską-Scheiterbauer poprowadziłyśmy warsztaty kulinarne Żywienie w chorobie onkologicznej. Zaproszeni zostali pacjenci wraz z opiekunami, którzy licznie przybyli na to wydarzenie.
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Spotkanie rozpoczęło się od części teoretycznej, którą poprowadziła dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer. Opowiedziała o tym jak ważne jest odpowiednie odżywianie i dieta osób z chorobą onkologiczną. Organizm osoby chorej osłabiony chemioterapią wymaga prawidłowego odżywienia. Często u pacjentów występują trudności w przyjmowaniu posiłków, lecz pomimo tego należy dbać o to, by dostarczali organizmowi codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Pomóc w tym może włączenie do diety preparatów do żywienia medycznego**.
Naszym zadaniem było właśnie przygotowanie przepisów z użyciem Nutridrink Protein i przyrządzenie ich na warsztatach. Ewa Ceborska-Scheiterbauer pokazała uczestnikom jak przygotować deser tiramisu z użyciem Nutridrink Protein o smaku mokka. Magda Gendzwill (Crust and Dust) zaproponowała focaccię z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami, Marta Babaczyk (Kuchnia Marty) tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi, Agata Chmielewska (Eksperymentalnie.com) gryczankę z malinami, Chia i Nutridrinkiem Protein o smaku owoców leśnych. Ja natomiast przyrządziłam kurczaka w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi.
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
Foccacia z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i preparatem Nutridrink Protein o smaku brzoskiwnia-mango
Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi
Gryczanka z malinami, Chia i Nutridrinkiem o smaku owoców leśnych
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi z użyciem Nutridrink o smaku brzoskwinia – mango
Przyznaję, że mocno stresowałam się przed warsztatami. Po raz pierwszy miałam tak poważne zadanie. Nie wiedziałam jak zostanę odebrana przez uczestników spotkania i czy moje danie będzie trafione. Na szczęście okazało się, że wszystkim smakowała moja potrawa, nawet pomimo użycia przeze mnie świeżej kolendry, która jest specyficzna i nie każdemu smakuje. Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w niezwykle ważnej sprawie. Chociaż w tak symboliczny sposób mogłam pomóc osobom chorym onkologicznie. Zdobyłam kolejną wiedzę i doświadczenie, którego z pewnością nie zapomnę.
* Po przepis na kurczaka w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi zapraszam w kolejnym poście.
Obejrzyjcie koniecznie króciutki film opowiadający o tym jak ważne jest wspieranie i prawidłowe odżywianie osób chorych onkologicznie:
Tutaj dłuższy, ale niezwykle poruszający film:
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
**Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]