Żywienie w chorobie onkologicznej – warsztaty

10 lutego w studiu kulinarnym Smolna 8 brałam udział w wyjątkowym wydarzeniu. Nutricia Medyczna zaprosiła mnie do współpracy i razem z trzema blogerkami kulinarnymi oraz dietetyk Ewą Ceborską-Scheiterbauer poprowadziłyśmy warsztaty kulinarne Żywienie w chorobie onkologicznej. Zaproszeni zostali pacjenci wraz z opiekunami, którzy licznie przybyli na to wydarzenie.

żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie

Żywienie w chorobie onkologicznej – warsztaty

Spotkanie rozpoczęło się od części teoretycznej, którą poprowadziła dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer. Opowiedziała o tym jak ważne jest odpowiednie odżywianie i dieta osób z chorobą onkologiczną. Organizm osoby chorej osłabiony chemioterapią wymaga prawidłowego odżywienia. Często u pacjentów występują trudności w przyjmowaniu posiłków, lecz pomimo tego należy dbać o to, by dostarczali organizmowi codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Pomóc w tym może włączenie do diety preparatów do żywienia medycznego**.

Potrawy z Nutridrink Protein

Naszym zadaniem było właśnie przygotowanie przepisów z użyciem Nutridrink Protein i przyrządzenie ich na warsztatach. Ewa Ceborska-Scheiterbauer pokazała uczestnikom jak przygotować deser tiramisu z użyciem Nutridrink Protein o smaku mokka. Magda Gendzwill (Crust and Dust) zaproponowała focaccię z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami, Marta Babaczyk (Kuchnia Marty) tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi, Agata Chmielewska (Eksperymentalnie.com) gryczankę z malinami, Chia i Nutridrinkiem Protein o smaku owoców leśnych. Ja natomiast przyrządziłam kurczaka w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi.

żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Żywienie w chorobie onkologicznej
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie
żywienie w chorobie onkologicznej
Foccacia z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i preparatem Nutridrink Protein o smaku brzoskiwnia-mango
żywienie w chorobie onkologicznej
Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi
żywienie w chorobie onkologicznej
Gryczanka z malinami, Chia i Nutridrinkiem o smaku owoców leśnych
żywienie w chorobie onkologicznej
Kurczak w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi z użyciem Nutridrink o smaku brzoskwinia – mango

Przyznaję, że mocno stresowałam się przed warsztatami. Po raz pierwszy miałam tak poważne zadanie. Nie wiedziałam jak zostanę odebrana przez uczestników spotkania i czy moje danie będzie trafione. Na szczęście okazało się, że wszystkim smakowała moja potrawa, nawet pomimo użycia przeze mnie świeżej kolendry, która jest specyficzna i nie każdemu smakuje. Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w niezwykle ważnej sprawie. Chociaż w tak symboliczny sposób mogłam pomóc osobom chorym onkologicznie. Zdobyłam kolejną wiedzę i  doświadczenie, którego z pewnością nie zapomnę.

* Po przepis na kurczaka w sosie z ananasem i orzeszkami ziemnymi zapraszam w kolejnym poście.

Obejrzyjcie koniecznie króciutki film opowiadający o tym jak ważne jest wspieranie i prawidłowe odżywianie osób chorych onkologicznie:

https://www.youtube.com/watch?v=clotD5HEBCo

Tutaj dłuższy, ale niezwykle poruszający film:

https://www.youtube.com/watch?v=XrlwAV2LRVU&t=39s

żywienie w chorobie onkologicznej
Warsztaty kulinarne dla osób chorych onkologicznie

**Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza