Zupa z kurczakiem, cieciorką i szafranem

17 lis 2013

Jeśli macie ochotę na tureckie smaki, z największą przyjemnością przedstawiam Wam zupę z cieciorki. Jest przepyszna, treściwa – idealna na chłodniejsze dni. To bardzo prosty, ale jednocześnie niebanalny przepis – zupa z kurczakiem, ciecierzycą i szafranem.

zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem, cieciorką i szafranem

Przyrządzenie:

Cieciorkę namocz dzień wcześniej w osolonej wodzie. Drugiego dnia odsącz ją i raz jeszcze włóż do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok.
Piersi z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i pokrój w kosteczkę.
Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę.
Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miękkie, ubij żółtko z cytryną. Wlej cieniutkim strumieniem do rosołu, cały czas mieszając.
Gotuj jeszcze 3 – 4 minuty.
Smacznego!:)
zupa z kurczakiem
zupa z kurczakiem



Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]