24 sie 2017
Uwielbiam zupę szczawiową i niestety przyznaję, że rzadko ją robię, bo w domu nie ma za wielu jej fanów. Na szczęście robi się ją banalnie prosto i czasem przyrządzę ją tylko dla mnie i zaproszę moich rodziców. Pomyślałam jednak, że przygotuję ją nieco odchudzoną. Bez ziemniaków i śmietany. Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną perłową okazała się być idealnym połączeniem. Delikatna i lekka, ale pożywna zupa plus jajko ugotowane na wpół twardo i kleks z jogurtu naturalnego. Takie zupy bardzo lubię. Jem ze smakiem i bez wyrzutów sumienia. Co i Wam polecam w sezonie na szczaw.
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną perłową i jajkiem
Szczaw umyj dokładnie zimną wodą i posiekaj.
Kaszę opłucz zimną wodą i wsyp do bulionu. Gotuj w bulionie przez 10 minut. Dodaj posiekany szczaw i zetrzyj na tarce ugotowane marchewki z wywaru. Gotuj całość jeszcze 5 minut.
Zupę szczawiową dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Ja lubię do zupy podawać jajka ugotowane na półtwardo, gotuję je 5 minut od zagotowania. Jeśli wolisz, ugotuj jajka na twardo.
Nałóż porcje gorącej zupy. Podaj z jajkiem przekrojonym na pół i porcją jogurtu lub śmietany.
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną i jajkiem
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną i jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jęczmienną
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]