28 lut 2013
Zupa chili, którą dzisiaj przygotowałam jest bardzo łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu. Jej składniki, a głównie kmin rzymski, sprawiają, że myślami wracam do mojej podróży rodzinnej do Indii…to była magiczna wyprawa, nigdy jej nie zapomnę, marzę tylko abym kiedyś miała jeszcze możliwość się tam wybrać. Każdy kto był – na pewno wie o czym piszę. Przed tą podróżą zwiedzałam wiele miejsc, ale żadne z nich nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak Indie i Hindusi. To zupełnie inny świat. Świat pełen ubóstwa i brudu, a jednocześnie pełen radości, miłości, wiary i optymizmu. Czasem myślę sobie, że chciałabym mieć kilka „żyć”. W jednym z nich zamieszkałabym w Indiach, prowadziłabym spokojne życie mając np. firmę „rikszarską” (tak zwane tuk-tuki) i mieszkałabym w domku przy plaży na Goa. Nie brałabym udziału w tym pędzie „nowoczesnego” świata i ciągłym dążeniu do doskonałości.
To oczywiście Taj Mahal:
Taj Mahal
Moja rodzina w Fatehpur Sikri:
Fatehpur Sikri
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]