Zupa chili z fasolą

28 lut 2013

Zupa chili, którą dzisiaj przygotowałam jest bardzo łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu. Jej składniki, a głównie kmin rzymski, sprawiają, że myślami wracam do mojej podróży rodzinnej do Indii…to była magiczna wyprawa, nigdy jej nie zapomnę, marzę tylko abym kiedyś miała jeszcze możliwość się tam wybrać. Każdy kto był – na pewno wie o czym piszę. Przed tą podróżą zwiedzałam wiele miejsc, ale żadne z nich nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak Indie i Hindusi. To zupełnie inny świat. Świat pełen ubóstwa i brudu, a jednocześnie pełen radości, miłości, wiary i optymizmu. Czasem myślę sobie, że chciałabym mieć kilka „żyć”. W jednym z nich zamieszkałabym w Indiach, prowadziłabym spokojne życie mając np. firmę „rikszarską” (tak zwane tuk-tuki) i mieszkałabym w domku przy plaży na Goa. Nie brałabym udziału w tym pędzie „nowoczesnego” świata i ciągłym dążeniu do doskonałości.

To oczywiście Taj Mahal:

zupa chili

Taj Mahal

Moja rodzina w Fatehpur Sikri:

zupa z chili

Fatehpur Sikri

Zupa chili z fasolą

Przygotowanie:

W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego, 2 łyżeczki papryki chilli, sól i pieprz. Zamieszaj. Dolej wywar, sok pomidorowy, pomidory z puszki, fasolę oraz posiekaną świeżą kolendrę lub natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku (ja robię mocno ostrą zupę) i gotuj pod półprzykryciem około 20 minut.
Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i posypaną świeżą kolendrą bądź pietruszką. Bardzo dobrze smakuje ze świeżutką bagietką.

Smacznego

zupa chili


Jaki hotel w Kołobrzegu? – Hotel Maxymilian

Dawno nie pisałam do Was nic w zakładce „Podróże”, a od ostatniego wpisu w tej kategorii podróży było wiele. Dużo pracy i zajęcia domowe sprawiły, że najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu na opisywanie moich/ naszych rodzinnych wyjazdów. Chciałabym to zmienić i powoli będę opisywać zaległe historie i miejsca, które mieliśmy okazję zobaczyć. Hotel Maxymilian […]

Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]



[instagram-feed]