15 kwi 2015
Moje ukochane krewetki przygotowałam dzisiaj inaczej niż zwykle. Jednak jak zawsze wyszły pyszne. Wędzonego pstrąga, krewetki, zielony groszek, serek Philadelphia i ser Emmentaler zawinęłam w zielone naleśniki szpinakowe. Całość zapiekłam ze startym serem Parmezan i gotowe. Informuję, że smażenie naleśników wymaga nieco cierpliwości i dokładności. Są niezwykle delikatne. Dlatego ważne jest, abyście smażyli je na dobrej, nieprzywierającej patelni. Obiecuję jednak, że gdy oddacie im troszkę swojego serca – odpłacą Wam się niepowtarzalnym smakiem i strukturą.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony czosnek i po chwili liście szpinaku. Lekko posól i smaż, aż „zwiędnie”. Przełóż do malaksera. Dodaj resztę składników na ciasto, zmiksuj i odstaw.
W rondelku rozgrzej masło klarowane i wrzuć zamrożony groszek. Lekko posól i mieszaj. Podgrzewaj, aż się rozmrozi – będzie lekko twardawy i ciepły.
Do miski przełóż groszek i dodaj resztę składników na nadzienie. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Patelnię do naleśników przetrzyj ręcznikiem papierowym natłuszczonym olejem. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron. Pamiętaj, że to bardzo delikatne ciasto.
Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia i zawiń. Ułóż zielone naleśniki w naczyniu do zapiekania.
Zielone naleśniki posyp parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz, aż ser się lekko zarumieni.
Podawaj gorące posypane posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]