19 paź 2016
Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak. Ziemniaczana wycieczka odbyła się pod hasłem Zejdź na ziemię – zgłębialiśmy wiedzę w jaki sposób powstaje „napój alkoholowy” młody ziemniak.
Zejdź na ziemię – zestaw wódek do degustacji
Po przyjeździe do Krzeska pojechaliśmy na pole, aby własnymi rękami móc wykopać kilka ziemniaków i zobaczyć ja duża jest ich uprawa. Następnie udaliśmy się do gorzelni, gdzie dowiedzieliśmy się jak krok po kroku wygląda produkcja „Młodego ziemniaka”. Gorzelnia i obszar dookoła niej zajmuje 7 hektarów. Możliwa jest tu pełna kontrola produkcji na każdym etapie – począwszy od wyboru składników, poprzez fermentację, destylację, aż po rozlewanie do butelek. Budynek istnieje od 1896 roku. Dysponuje własną niewielką kolumną do rektyfikacji. Charakterystycznym elementem jest wysoki czerwono-czarny komin z napisem Chopin. Miejsce jest piękne, magiczne. I tak cudownie pachnie pieczonym ziemniakiem…
Wyprawa na pole
Krzysztof Korolewicz opowiada o ziemniakach
Zejdź na ziemię – wyprawa na pole
Zejdź na ziemię – wyprawa na pole
Magic Tomek 😉
Piękne różne odmiany ziemniaków
Góra ziemniaków
Czyszczenie ziemniaków
Po robocie 🙂
Komin Chopin
Zejdź na ziemię
Gospodarze ugościli nas przepysznym obiadem ziemniaczanym, rzecz jasna 🙂 Pierogi z niesamowitym farszem, babka ziemniaczana z żeberkami – cudowności!
Babka ziemniaczana z żeberkami
Pierogi z farszem z ziemniaków
Piękny stół biesiadny
Zejdź na ziemię
Woda Chopin
Potem był czas na teorię i praktykę. Krzysztof Korolewicz, dyrektor spółki Europlant, opowiedział o ziemniaku, jego różnorodnych odmianach i zastosowaniach kulinarnych.
O wódkach z ziemniaków, o „Młodym Ziemniaku”, wyjątkowym napoju alkoholowym mówił Wojciech Dorda, zarządzający marką Chopin, syn jej twórcy, Tadeusza Dordy, przedsiębiorcy, prezesa Podlaskiej Wytwórni Wódek „Polmos” w Siedlcach. Odbyła się degustacja komentowana.
Następnie Adam Łukawski – kolekcjoner dawnych etykiet, druków i historycznych butelek wódki zaprezentował historię gorzelnictwa na Mazowszu i Podlasiu. Pokazał nam wzory etykiet stosowanych na butelkach wódek z okolicy oraz opowiedział historię tzw. wódki stołowej, czyli ziemniaczanej.
Mgr inż. Dorota Michałowska z Pracowni Zasobów Genowych i Kultur in vitro Zakładu Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie, opowiedziała nam o ponad 1400 odmian ziemniaka w postaci roślinek w probówkach, które ma pod swoją opieką. Zakład to jedyny Bank Genów Ziemniaka w Polsce i jeden z niewielu w Europie. Jest to miejsce, z którego hodowcy, pracujący nad nowymi odmianami czerpią roślinki do tworzenia krzyżówek o pożądanych cechach.
Ryan Bromley – kurator w dziedzinie gastronomii, badacz polityki żywieniowej i szef kuchni, naukowiec w dziedzinie współczesnej gastronomii i specjalista w badaniu roli zmysłów (smak, węch i zmysły chemiczne) w sztuce. Opowiedział o fizjologii degustacji i o tym, co się dzieje, gdy produkt, np. alkohol, trafia do naszych ust, jak reaguje na to nasze ciało i mózg.
Degustacja wódek
Degustacja 🙂
Wieczorem Joanna Jakubiuk, nasza mistrzyni pierogów, prowadziła warsztaty kulinarne. Przyznaję, że tym razem nie uczestniczyłam na lekcji. Zmęczona intensywnym dniem próbowałam pyszności, które przyrządzili czynni uczniowie 🙂 Było ognisko, pierogi, ziemniaki, pączki ziemniaczane, i dużo dobrej polskiej wódki z gorzelni Chopin.
Warsztaty z Joanną Jakubiuk
Warsztaty z Joanną Jakubiuk
Ognisko
Pieczone ziemniaki
Po bardzo dobrze przespanej nocy w przepięknym Krzesku, gospodarze poczęstowali nas niesamowitym śniadaniem – parówki z dzika, jajecznica na kiełbasie z dzika, świeżutkie pieczywo, masełko, sery i domowe dżemy… rewelacja.
Tomek Czajkowski (Magiczny Składnik) nakręcił świetny film z ziemniaczanego wyjazdu. Oglądajcie koniecznie:
Monika Kucia
W tym pięknym domku mieszkałam razem z Julitą
Tak pięknie!
Piękne okoliczności przyrody
Ziemniaki Europlant
Joanna Jakubiuk i Monika Kucia
*zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Julity (Wrząca Kuchnia), Tomka (Magiczny Składnik), Ani (Have a bite in) i Joanny (Królestwo Garów)
Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.
Przepis na pieczone bataty (słodkie ziemniaki), który prezentuję Wam w tym poście to moja propozycja na przystawkę, przekąskę, ale także z powodzeniem możecie przygotować je jako danie główne. Słodkie ziemniaki utopione w jednym z trzech dipów, które tu widzicie, wprost rozpływają się w ustach. Pożywne, oryginalne i pyszne danie. Chodźcie do kuchni, gotujcie ze mną i […]