18 mar 2013
Muffiny jagodowo – żurawinowe, które dzisiaj przygotowałam zaczęłam przyrządzać gdy byłam w ciąży. Bardzo zależało mi na tym żeby zdrowo i „wartościowo” się odżywiać. Inspirację do zrobienia tych babeczek zaczerpnęłam z poradnika o odżywianiu dla przyszłej mamy. Są bardzo smaczne, mają mnóstwo błonnika i witamin, a żurawina, jak wiadomo, wspomaga prawidłowe działanie dróg moczowych.
Zamiast mrożonych jagód można użyć innych owoców mrożonych jak np. maliny, borówki, porzeczki. Suszoną żurawinę również można zastąpić innymi suszonymi owocami: morele, śliwki, rodzynki, borówki. Konfitura też może być innego smaku, wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz.
Poniżej podaję składniki na 10 muffinów. Jeśli uważasz, że to dla Ciebie za dużo, możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej w pojemniku próżniowym lub woreczku nawet przez 3 dni. Możesz babeczki również zamrozić na 3 miesiące. Aby je potem rozmrozić, wystarczy, że pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak lubisz jeść ciepłe muffiny, owiń babeczkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 170C na 7-10 minut aż staną się cieplutkie.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]