Zdrowe muffiny wieloowocowe

28 mar 2013

Dzisiejsze babeczki upiekłam aby umilić poranek moim najbliższym:) Zadowolona jestem bardzo, ponieważ ich skład wymyśliłam „na szybko”, a wyszły chyba jeszcze lepiej od tych, które zawsze robię (z jagodami). Są przepyszne, zanim się obejrzałam połowy już nie było na stole.

Zdrowe muffiny wieloowocowe

Zapraszam bardzo.

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Zmiksuj razem: jajka, banany, sok wiśniowy, olej i miód. Dodaj do powstałej masy mrożone maliny. Zamieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę. Wrzuć uprażone orzechy.
Wymieszaj razem składniki suche z mokrymi.
Układaj łyżką masę w formach na babeczki. Piecz 20 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdź czy muffiny się upiekły- jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że są gotowe, jeśli nie, pozostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Po wyjęciu foremek z piekarnika poczekaj aż babeczki przestygną.
Ja podaję oczywiście z przepyszną kawą, zawsze posypaną świeżo startym cynamonem.
Smacznego!:)
Zdrowe muffiny


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]



[instagram-feed]