Zdrowe muffiny wieloowocowe

28 mar 2013

Dzisiejsze babeczki upiekłam aby umilić poranek moim najbliższym:) Zadowolona jestem bardzo, ponieważ ich skład wymyśliłam „na szybko”, a wyszły chyba jeszcze lepiej od tych, które zawsze robię (z jagodami). Są przepyszne, zanim się obejrzałam połowy już nie było na stole.

Zdrowe muffiny wieloowocowe

Zapraszam bardzo.

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 200C.
Zmiksuj razem: jajka, banany, sok wiśniowy, olej i miód. Dodaj do powstałej masy mrożone maliny. Zamieszaj.
W misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę. Wrzuć uprażone orzechy.
Wymieszaj razem składniki suche z mokrymi.
Układaj łyżką masę w formach na babeczki. Piecz 20 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdź czy muffiny się upiekły- jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że są gotowe, jeśli nie, pozostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut.
Po wyjęciu foremek z piekarnika poczekaj aż babeczki przestygną.
Ja podaję oczywiście z przepyszną kawą, zawsze posypaną świeżo startym cynamonem.
Smacznego!:)
Zdrowe muffiny


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]