30 mar 2016
Niedawno Fit&Easy zorganizowało warsztaty „Nowa piramida żywieniowa czyli warzywa dają moc. Fit&Easy”. Część teoretyczną poprowadziła Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, a kulinarnie szefował Jasiek Kuroń. Odkryliśmy też nowe warzywne zdrowe koktajle Fit&Easy. Było sympatycznie i smacznie, jak zawsze zresztą z Fit&Easy.
Warsztaty Fit&Easy
Pani Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiedziała nam o zmianach, które powstały w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Jak widać na obrazkach poniżej – warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej w jak największych ilościach. Dowiedzieliśmy się, że powinny stanowić co najmniej połowę tego co jemy w ciągu dnia. Idealne proporcje: 3/4 całości powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Warzywa i owoce są głównym źródłem witamin – antyoksydantów (prowitaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K , kwasu foliowego, niacyny), składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, wapnia) i błonnika pokarmowego. Najlepiej spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce cieplnej, żeby nie straciły cennych wartości.
Piramida Zdrowego Żywienia
Piramida Zdrowego Żywienia
Gotowanie z Jaśkiem Kuroniem zaczęliśmy od przygotowania nowych koktajli Fit&Easy, które były idealne po wykładzie o właściwościach warzyw 🙂
Zdrowe koktajle Fit&Easy
Koktajl wzmacniający
Wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj 🙂
Koktajl na libido
Wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj 🙂
Podczas warsztatów przygotowywaliśmy pyszne dania z przepisów Jaśka Kuronia. Ja z Asią (odczarujgary.pl) i Kasią (mysweetlife.pl) zabrałyśmy się za to co lubię najbardziej – ośmiornica była w naszych rękach.
Ośmiornica
Warsztaty Fit&Easy
Ośmiornica
Ośmiornicę opłucz intensywnie zimną bieżącą wodą. Wysusz i zamarynuj w naczyniu w mieszance soku i skórki z cytryny, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i tymianku. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebule i smaż kilka minut. Dodaj kawałki ośmiornicy, zwiększ ogień i smaż kolejne 3 minuty. Następnie dolej wina i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
Dodaj pomidory i duś przez około godzinę lub do miękkości ośmiornicy. Na ostatnie 2 minuty dodaj szpinak.
Kaszę bulgur ugotuj. I odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij do niej czosnek, dodaj pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dopraw oliwą z posiekanymi ziołami, na koniec posól i popieprz.
Warsztaty Fit&Easy
Na warsztatach przygotowywaliśmy także: curry z żabnicą, pierożki z karpiem, rozmarynem i żurawiną, pilaf podany z królikiem smażonym w jarmużowej panierce, sałatę z czerwoną pomarańczą i anchois oraz sałatę z serem blue. Bawiliśmy się świetnie i przepysznie zjedliśmy. To był bardzo udany dzień 🙂
Curry z żabnicą
Królik w jarmużowej panierce
Pierożki z karpiem
Sałata z czerwoną pomarańczą
Sałata z serem blue
Warsztaty Fit&Easy
Warsztaty Fit&Easy
Warsztaty Fit&Easy
Warsztaty Fit&Easy
Warsztaty Fit&Easy
Zdjęcia wykonała Julita (wrzacakuchnia.pl)
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]