1 wrz 2013
Dzisiaj piąte i ostatnie już danie z jednej porządnej sztuki dyni. Tym razem pomyślałam, że warto przyrządzić tartę mniej kaloryczną, a ciasto kruche z mąki razowej. Tarta wyszła przepyszna, przyrządzałam ją na śniadanie, bo wyjeżdżałam. Przygotowywałam ją z myślą, że zostanie na później i zostanie zjedzona w porze obiadowej. Choć moi współdomownicy po śniadaniu raczej głodni nie byli, to tarta zniknęła błyskawicznie. Tak, na spróbowanie… i zanim się obejrzeliśmy nie było ani kawałka.
Uwielbiam dania z dynią i chociaż wykorzystałam już w całości wielki okaz to dzisiaj nabyłam kolejny – mniejszy. W związku z tym to nie koniec dyniowych propozycji.
Tymczasem zapraszam na tartę dyniową z parmezanem, czerwoną papryką i świeżym tymiankiem.
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]
Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Wyjątkowo smakuje mi […]