26 mar 2014
Zasiadłam do napisania posta o przepysznej zapiekance, którą przygotowałam w zeszłym tygodniu. Chciałam rozpocząć pisanie, no i jest problem… nie pamiętam wszystkich składników, których użyłam do tego dania. Nie pierwszy raz ostatnio mi się to zdarza, dlatego już teraz na pewno będę od razu po przygotowaniu jakiś pyszności (a takie są zawsze) pisała składniki! Mam nadzieję, że dzisiaj również uda mi się w 100% przypomnieć z czego składała się ta, nieskromnie napiszę – mega pyszna zapiekanka z batatów.
Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.
Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.