6 lis 2014
Kochani,
bardzo dziękuję za Wasze zgłoszenia i przepyszne przepisy, które wysłaliście do mnie na konkurs z radosnakuchnia.pl. Najchętniej nagrodziłabym Was wszystkich, ale musiałam niestety wybrać trzech zwycięzców. Łatwo nie było w ogóle, lecz się udało.
Wygrane przepisy:
Pyszna zakąska z ciasta francuskiego Justyny Zubel:
Składniki, 24 szt:
– ciasto francuskie (kupiłam gotowe)
Farsz I:
– podsmażana czerwona cebula
Farsz II:
– 1 mały pomidor
– Parmezan
– bazylia
– 1/4 cebuli
Farsz III:
– 5 czarnych oliwek
– plasterki polędwicy łososiowej
– 12 kostek 1cmx1cm sera feta
Przygotowanie:
– Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5×5 cm. Nie wałkujemy ciasta francuskiego!
– Kwadraciki rozkładamy na papierze do pieczenia, a papier na kratce.
– Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
– Farsz kładziemy na środek kwadratów, zostawiając wolne miejsce po bokach. Jeżeli chodzi o farsz z cebuli to przepis będzie w poniedziałek (chyba, że bardzo chcecie to napiszcie w komentarzach – postaram się zrobić to szybciej). W farszu II należy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne (można zjeść:)) pozostałą część pomidora kroimy w kosteczkę. Cebulę i parmezan kroimy w kosteczkę, bazylię rwiemy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. III farsz to po prostu pokrojenie składników i wyłożenie na kwadraciki.
– Wstawiamy na 15 min do piekarnika ale to zależy do zakupionego ciasta więc sprawdźcie jaki czas macie na opakowaniu.
Pełnoziarniste tartaletki z rukolowym serkiem Anety Wojciechowskiej
Składniki (6 szt.):
Tartaletki:
125 g mąki pełnoziarnistej
70 g masła (zimnego)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Pesto z rukoli:
pół opakowania rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka miodu
Nadzienie:
100 g kremowego serka
4 łyżki pesto z rukoli
Do przybrania:
3 pomidorki koktajlowe
6 łyżeczek pesto
świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, pokrojone masło, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać krążki o średnicy większej niż foremki do tart. Ciastem wylepić wysmarowane masłem i posypane mąką foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wystudzić całkowicie, ostrożnie wyjąć z foremek.
Serek zmiksować razem z pesto. Nadziewać nim tartaletki. Każdą udekorować łyżeczką pesto i połową pomidorka koktajlowego. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić przed podaniem przez ok. 1 godzinę.
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście Agnieszki Sznajder
Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajo
1 żółtko
Masa serowa:
35 dag sera owczego
1 pęczek szczypiorku
15 dag żółtego sera gołdy
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
100 ml słodkiej śmietany
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starty czarny pieprz
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
4 żółtka
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
Wszystkim wygranym bardzo gratuluję. Poproszę o Wasze adres na mój adres e-mail: akosternakaczmarek@gmail.com.
Raz jeszcze bardzo dziękuję Wam wszystkim za wzięcie udziału w tym konkursie. Już niedługo będzie kolejny. Śledźcie zatem blog i zapraszam na kolejne konkursy!
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]