Wołowina w słodko-ostrym sosie z czarną fasolką, pieczarkami i grillowaną papryką

30 paź 2013

Wołowina w słodko-ostrym sosie z czarną fasolką, pieczarkami i grillowaną papryką.

Główny składnik do tej potrawy miałam wyjątkowy. Z krowy limousine, hodowanej przez moich sąsiadów, dostałam mnóstwo niesamowitego mięsa. Mam wręcz wrażenie, że dostałam jakieś pół krowy w porcjach.
Do tego sosu użyłam części zrazowej – jak ją przyrządzałam – może brzmi to dziwnie, ale nie mogłam wyjść z podziwu nad jej wyglądem i strukturą. Na pewno nigdzie w żadnym sklepie nie widziałam tak idealnego mięsa.
Eksperymentalnie, przyznam, że do sosu dodałam wino czerwone półsłodkie. I to był strzał w 10!
Całość wyszła przepyszna.

Wołowina w słodko-ostrym sosie

Wołowina w słodko-ostrym sosie z czarną fasolką, pieczarkami i grillowaną papryką

Wołowina w słodko-ostrym sosie z czarną fasolką, pieczarkami i grillowaną papryką

Przyrządzenie:
Mięso pokrój w paseczki i zamarynuj w sosie Worcestershire, czosnku i pieprzu.
Fasolę namocz, a potem ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dolej wino i gotuj aż odparuje. Przełóż do garnka i gotuj na średnim ogniu.
Na tej samej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu podsmaż posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem mięso. Dodaj go do garnka z cebulą.
Podsmaż pieczarki, dodając pieprz i sos sojowy. Przełóż je również do garnka z sosem.
Gotuj sos na wolnym ogniu około 40 minut.
Dolej przecier pomidorowy oraz czarną fasolkę. Gotuj sos jeszcze 30 minut. Jeśli będzie potrzeba – dolej gorącą wodę.
Dodaj paprykę, zioła oraz sos z papryczek piri – piri. Dopraw sos solą i pieprzem. Zamieszaj i dodaj śmietanę.
Sos podawaj razem z ryżem (ja użyłam jaśminowego). Posyp danie uprażonymi płatkami migdałów oraz świeżo posiekaną miętą i kolendrą.
Smacznego!
Wołowina w słodko-ostrym sosie
Wołowina w słodko-ostrym sosie
Wołowina w słodko-ostrym sosie


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]