Wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami

4 gru 2013

To pyszne danie to moja druga propozycja do konkursu Tesco Wyjątkowe dania jednogarnkowe, który organizowany jest na portalu durszlak.pl. Ponownie, nie chciałam obstawiać mojego zdjęcia produktami Tesco, które wykorzystałam w moim przepisie. W składnikach jednak zobaczycie, że było ich dość sporo. Danie jednogarnkowe, które Wam poniżej prezentuję jest przepyszne. Jestem z niego dumna, bo naprawdę mi wyszło. Zapraszam – wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami.

wołowina w piwie

Wołowina w piwie z chrzanowymi kluskami

Przyrządzenie:

W głębokim garnku lub żeliwnej brytfannie podgrzej oliwę i mocno zrumień mięso na dużym ogniu ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Wyjmij mięso łyżką cedzakową na talerz.

Do garnka wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Smaż około 1 minuty i dolej piwo. Doprowadź do wrzenia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do garnka dodaj konfiturę z żurawiny, musztardę i pokruszone w rękach liście laurowe. Następnie dodaj mięso, marchewkę, kalarepę i pieczarki. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.
Piecz około 2 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
Tuż przed końcem pieczenia przygotuj kluski. Natkę pietruszki zagnieć z mąką, serem białym, chrzanem i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj około 8 równych kulek.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Odkryj garnek, wymieszaj jego zawartość i dopraw do smaku.
Ostrożnie ułóż kluski na wierzchu, nie zanurzając ich całkowicie w sosie. Przykryj garnek i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut.
Mięso w sosie podawaj z kluskami.
Smacznego
wołowina w piwie
wołowina w piwie


Jaki hotel w Kołobrzegu? – Hotel Maxymilian

Dawno nie pisałam do Was nic w zakładce „Podróże”, a od ostatniego wpisu w tej kategorii podróży było wiele. Dużo pracy i zajęcia domowe sprawiły, że najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu na opisywanie moich/ naszych rodzinnych wyjazdów. Chciałabym to zmienić i powoli będę opisywać zaległe historie i miejsca, które mieliśmy okazję zobaczyć. Hotel Maxymilian […]

Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]



[instagram-feed]