30 wrz 2013
Włoska pizza i relacja z warsztatów fotografii kulinarnej – konkurs „Almette”
Od męża mojego dostałam na 30. urodziny super cudowny aparat fotograficzny, o jakim dawno marzyłam! Robiłam wszystko, co w mojej mocy, żeby kompakt, na którym pracowałam do tej pory, potrafił wydobyć kolory, smak i zapach potraw, które przyrządzam.
Zdjęcia pizzy, o której dzisiaj będzie mowa, wykonane są jeszcze aparatem kompaktowym.
Od niedawna cykam fotki moim nikonkiem i jestem przeszczęśliwa. Może zauważyliście – zdjęcia na ostatnich postach są ładniejsze? Moim zdaniem, zdecydowanie tak!
Kasia Nowakowska Kuchnia Bazylii
Agata Draht Moje Gotowanie
ja:)
Mariola Grzęda Kulinarne Pyszności Molki
Kamila Młoczek Kamciss – Życie Ze Smakiem
Martyna Lewicka Truskawek6
Joanna Gralik Różowa Kuchnia
Laura Chołodecka Cafe Babilon
Edyta Juśkiewicz Pasja Smaku
Anita Śliwka z agencjii PR Synertime
Marlena Lalak-Skałecka Kuchnia Marlenity
Poniżej przedstawiam Wam kilka moich ujęć z warsztatów.
Pizza neapolitańska to według mnie najpyszniejsza włoska pizza. Trzeba troszkę poczekać, aż ciasto będzie gotowe do pieczenia, ale jej wyjątkowy smak jest tego wart. O pizzy i jej rodzajach przeczytacie więcej na stronie Wikipedii, a ja zapraszam po mój przepis i na wspólne gotowanie.
Pizza z mąki z ciecierzycy jest moim ostatnim odkryciem. Wcześniej nie pomyślałam o tym, że z tej mąki da się przygotować ciasto na pizzę. A można i jest bardzo pyszna. Dodałam dużo ziół i jej smak wyszedł super. Dodatki możecie oczywiście wykorzystać jakie tylko chcecie. Ja postawiłam na świeże warzywa i szynkę parmeńską.