Warzywa curry z kaszą bulgur

30 sty 2015

Po powrocie z SeeBloggers nie mogę się pozbierać, ogarnąć i wpaść w tempo codziennych obowiązków. W kuchni wymiana zlewu spowodowała, że razem z nim zabrano mi blat i rozłączono zmywarkę. Dość wygodna jestem, przyznaję i nie chce mi się zmywać w umywalce łazienkowej. Czuję wszechogarniający brud i miałam takie postanowienie, że dopóki wszystko nie powróci do normy, nie gotuję. Decyzja tak jednak została dość szybko zmieniona, bo ja po prostu nie mogę nie gotować. Naprawdę próbowałam. Nie udało się i przyrządziłam wypasione warzywa curry z kaszą bulgur.

warzywa curry

Warzywa curry z kaszą bulgur

Przyrządzenie:

Bakłażana wysyp na durszlak i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym.

Kaszę bulgur wypłucz zimną wodą. Osusz i podsmaż na maśle klarowanym około 4 minuty. Zalej wrzącą wodą i posól. Gdy napęcznieje zmniejsz ogień i gotuj 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie przemieszaj, zdejmij z ognia, przykryj ręcznikiem papierowym i przykrywką. Odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij szalotkę, dodaj imbir, kumin i pastę curry. Smaż około 3 minuty. Dodaj czosnek i po chwili bakłażana. Smaż na dość dużym ogniu, mieszając, około 7 minut. Dodaj pomidory, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos około 10 minut.

Drewnianą łyżką zmiażdż pomidory, dolej mleczko kokosowe i dodaj paprykę. Wymieszaj całość i po 3 minutach gotowania dodaj soczewicę i bób. Ewentualnie dopraw sos solą i jeśli lubisz sosem Tabasco.

Warzywa curry podawaj z kaszą bulgur i świeżymi porwanymi w rękach listkami kolendry i mięty.

Smacznego

warzywa curry



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]



[instagram-feed]