28 cze 2014
Już ponad 2 tygodnie temu miałam największy zaszczyt i przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Fit&Easy. Napisałabym o tym wspaniałym dniu dużo wcześniej, ale niestety mój laptop był w naprawie po nieszczęśliwym zalaniu. Wszystkie zdjęcia z lekcji miałam już zgrane do komputera i z niecierpliwością czekałam na jego naprawę. Teraz już do mnie wrócił cały i zdrowy i nawet nieźle odpicowany:) No, ale nie o tym miałam pisać…
Warsztaty Fit&Easy prowadził Konrad Birek ze studia Kulinarnego Roberta Sowy i cudowna Sylwia Wiesenberg. Bardzo się cieszę, że byłam na tym spotkaniu i mogłam poznać Sylwię, bo jest totalnie wyjątkową osobą. Mieszka w USA i jest instruktorką fitness. Wygląda obłędnie! Prowadzi zdrowy tryb życia i ma bardzo fajne pomysły na przygotowywanie zdrowych i pysznych potraw. Jest wiecznie uśmiechnięta i zaraża innych swoim mega pozytywnym nastawieniem do świata. Żałuję, że nie mam możliwości trenowania z Sylwią, bo daje niesamowitą motywację do ćwiczeń i dbania o swoje ciało. Została ambasadorką marki Fit&Easy, jest to bardzo dobra wiadomość, bo na pewno częściej będzie się pojawiać w Polsce:)
Na warsztatach przygotowywaliśmy pyszne soki warzywne, koktajle warzywne i owocowe i mnóstwo przepysznych, kolorowych i zdrowych sałatek.
Bardzo ciekawym dodatkiem są Hemp Hearts – naturalne, łuskane nasiona konopi. Są bardzo dobre w smaku i zawierają niezbędne dla organizmu człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, białko, błonnik, węglowodany, naturalne witaminy i minerały. Muszę je sobie koniecznie zamówić i Wam także polecam:)
ZIELONY OGRÓD
Składniki na 1 litr:
4 selery naciowe
2 kg świeżych ogórków
1 pęczek natki pietruszki
Sok z 3 cytryn
Sposób przygotowania:
W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych
i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.
AVOCADO PUDDING
Składniki na 1 litr:
3 avocado
300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
3 obrane i zamrożone banany
Kilka listków świeżej mięty
Nasiona konopi lub nasiona Chia
Sposób przygotowania:
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować
w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z ROSZPONKĄ, PISTACJAMI I JOGURTEM NATURALNYM
Składniki dla 4 osób:
1 bulwa kopru włoskiego
1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
Sok z ½ cytryny
150 g jogurtu naturalnego bez cukru
2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
1 mały pęczek świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z Roszponką Fit&Easy i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą
z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami
i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z Quinoa.
Organizatorzy warsztatów przygotowali dla Sylwii wspaniały prezent. Z okazji jej urodzin przyrządzili piękny i pyszny tort bezowy. Cudowna niespodzianka!:)
Raz jeszcze bardzo dziękuję za zaproszenie, możliwość gotowania i nauki w tak wspaniałym towarzystwie.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]