3 kwi 2014
Warsztaty Kikkoman i Tabasco
18 marca (wiem, że to już było dawno – wybaczcie tak znaczne opóźnienie w relacji), miałam przyjemność brać udział w warsztatach „Kulinarna wiosna z Kikkoman i Tabasco”. Prowadzącym zajęcia był Grzegorz Łapanowski. Tym większa dla mnie przyjemność, bo uwielbiam warsztaty z Grzegorzem – jest super kucharzem, doskonale prowadzi każde warsztaty, a do tego jest po prostu bardzo fajnym uśmiechniętym człowiekiem.
Jak zwykle podczas gotowania z Grzegorzem, tym razem także, przygotowywaliśmy mnóstwo przepysznych i oryginalnych dań.
Wszystkie na pewno też powtórzę w domu, dlatego przepisy na pewno zdobędziecie:)
Chrupiące warzywa i sałaty z dressingiem z Tabasco
Tatar z pieczonych buraków, z kozim serem, kolendrą i granatami (zdjęcie niestety nieostre, nie wiem czemu zrobiłam tylko jedno, bo tatar był obłędny)
Sałata rzymska z boczkiem, Tabasco i sosem blue
Silky tofu z orzechami i sezamem
Spring rolls z ziołami, kiełkami i wędzonym pstrągiem. Przepis Grzesia i moje wykonanie tutaj.
Pasternak z grzybami, sosem Kikkoman, palonym masłem, orzechami i pęczakiem
Dorsz z chrupiącymi warzywami, ziemniakami, sosem holenderskim i pieczonymi warzywami (to danie zdecydowanie najbardziej mi smakowało – przygotowałam je już w domu, zapraszam po przepis TUTAJ)
Świnka z musztardą, Tabasco i pieczonymi cebulami
Karmel z sosem Kikkoman i orzechami na kruchym cieście
Jak zapewne bezbłędnie zauważyliście – było mega przepysznie!:) Idealne towarzystwo, z którym gotowało się niesamowicie miło i wspaniałe jedzenie – czego chcieć więcej?;)
Wyjątkową niespodzianką był także prezent od Kikkoman i Tabasco – zestaw sosów i ekstra duża gruba drewniana decha do krojenia. W torbie z prezentami znalazła się także butelka wina gruzińskiego Marani.
Jakże to był wyjątkowy podarunek. Choć nie jestem wielkim znawcą win, dość często je pijam;) i na pewno potrafię rozróżnić wina wysokiej jakości od tych gorszego gatunku – to zdecydowanie należy do tych pierwszych. Dostałam wino Tbilisuri – białe półwytrawne. W zapachu tego wyczujemy owoce tropikalne, natomiast w smaku na pewno wyczuwalna jest gruszka. Bardzo dobre i delikatne wino. Mogę Wam z pełnym przekonaniem polecić to wino. Ja na pewno spróbuję innych propozycji z winnicy Marani.
Organizatorom warsztatów raz jeszcze bardzo dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję, że jeszcze będę miała przyjemność uczestniczyć w tego typu spotkaniach przez Was organizowanych;) Pozdrawiam Grzesia Łapanowskiego – gotowanie pod Twoim okiem to czysta przyjemność. Pozdrawiam także innych uczestników warsztatów – mam nadzieję, że będziemy mieli jeszcze wiele razy wspólnie gotować.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]