18 wrz 2014
Tymiankowy dorsz podany na chrzanowych kluseczkach Almette z pesto
Właśnie trwa świetny konkurs dla blogerów „A JAK CIEBIE INSPIRUJE ALMETTE”. Dla zwycięzców przewidziane są wspaniałe nagrody, dlatego nie mogłam nie wziąć w nim udziału. Bardzo zależało mi na tym, aby wymyślić przepis wyjątkowy. Trochę dni minęło zanim skomponowałam w mojej głowie to danie. Wyszło naprawdę pyszne. Delikatne kluseczki z chrzanowego serka Almette wprost doskonale skomponowały się ze smakiem tymiankowego dorsza, sosem z pesto i smażonymi przegrzebkami z kaparami. Elegancji i dopełnienia dodał kawior z łososia. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Was zapraszam na przepis i koniecznie polecam spróbować tego w domu.
Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]
Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]