19 gru 2020
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia?
Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.
Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.
Z turbota wykrój filety. Będzie ich cztery, po dwa na porcję. Posól i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną cebulę szalotkę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj ryż. Smaż mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty i wlej wino. Mieszaj do odparowania wina. Dodaj mrożony groszek. Wlewaj po chochli gorącego bulionu cały czas mieszając, za każdym razem, gdy ryż będzie wchłaniał bulion. Na koniec dodaj posiekane listki szałwii, masło oraz starty ser Grana Padano. Zdejmij z ognia, wymieszaj całość dokładnie, przykryj przykrywką i odstaw na 10 minut.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Plasterki szynki włoskiej połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż szynka będzie rumiana. Przełóż na ręcznik papierowy, a jak wystygnie pokrusz palcami.
Na filety z turbota połóż listki szałwii oraz kawałki masła. W naczyniu żaroodpornym piecz filety przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Na talerze połóż porcje risotto i filety z turbota. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i chipsami z szynki włoskiej.
Podawaj od razu, gorące.
Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej na FB i Instagramie.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]