Tortilla z wołowiną

23 Wrz 2016

Tortilla z wołowiną to bardzo pyszna propozycja na przekąskę, lunch albo kolację. Jak większość moich przepisów – przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko. Placki pszenne można przygotować na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj „na tapecie” mamy wołowinę. Zapraszam!

tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Przyrządzenie:

Wołowinę umyj zimną wodą. Pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Paprykę umyj zimną wodą. Usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w paseczki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj czosnek. Smaż mieszając około 1 minutę i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie lekko zarumienione. Dodaj paprykę słodką wędzoną oraz przecier pomidorowy oraz sok z cytryny. Smaż razem mieszając jeszcze przez jedną minutę. Odstaw na bok.

Placki tortilli połóż na drewnianej desce. Rozsmaruj porcje mięsa z patelni, cebulę czerwoną, paprykę żółtą, orzechy włoskie. Połóż plastry sera mimolette, rukolę i świeżą kolendrę. Zawiń placki i smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.

Smacznego

Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną

Tortilla z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Tortilla z wołowiną

Tortille z wołowiną, serem mimolette i warzywami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tortilla z wołowiną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Food Service Summit 2018

5. edycja Food Service Summit już wkrótce! Znacie konferencję Food Service Summit? Już 23-24 kwietnia 2018 roku w Łodzi spotka się 250 restauratorów, by pod fachowym okiem 24 wybitnych prelegentów i trenerów poszukać odpowiedzi na pytanie: jak zwiększyć sprzedaż? Czy i jak myśleć o upsellingu, delivery czy nowej restauracji?  Będzie to już 5. edycja „Food […]

Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem […]