Tortilla z krewetkami i sałatką

30 wrz 2014

Przychodzą czasem takie dni, że chce się przygotować danie szybkie. Kiedy chcemy się delektować jakimiś pysznościami, nie tracąc przy tym kilkudziesięciu minut czy nawet kilku godzin (bo i tak się przecież zdarza).  Poniższa moja propozycja to strzał w dziesiątkę – potrawa bardzo prosta i szybka w wykonaniu, tortilla z krewetkami zawiera przy tym wyjątkowe połączenie składników. Powstaje danie idealne, w nie dłuższym czasie niż 30 minut. Tortille możecie oczywiście przygotować sami, ja dzisiaj użyłam „gotowców” i jest bardzo dobrze.

tortilla z krewetkami

Tortilla z krewetkami

Przyrządzenie:

 Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Do dużej miski włóż szczypior i pomidory. Dodaj serek z ziołami i czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj wszystko, ale delikatnie, żeby nie zmiażdżyć krewetek.
Tortille rozłóż na desce do krojenia. Na środku każdej z nich połóż porcję farszu. Zwiń ciasno i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż ser się lekko przyrumieni.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Wymieszaj w misce ogórka, cukinię i rukolę. Dodaj startą skórkę z limonki (uprzednio sparzonej) i oliwę z chili do smaku. Przypraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Gotowe tortille przekrój na pół i ułóż na talerzach. Obok połóż porcję sałatki. Podawaj z ćwiartką limonki.
Smacznego
tortilla z krewetkami
tortilla z krewetkami
tortilla z krewetkami
tortilla z krewetkami


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]



[instagram-feed]