Tarta ze szparagami

6 cze 2016

Tylko do końca czerwca trwa sezon na szparagi, dlatego korzystajmy z tego, że są i jedzmy ich ogromne ilości. Tym razem zapraszam na słony wypiek na wypasie. Tarta ze szparagami, żółtą cukinią, boczkiem, suszonymi pomidorami i serkiem ricotta to moja dzisiejsza propozycja. Jej smak jest boski. Smacznego.

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami, cukinią i boczkiem wędzonym

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Czosnek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na masę jajeczną i dopraw solą i pieprzem.

Boczek pokrój w plastry. Usmaż na suchej patelni z dwóch stron, aż stanie się chrupiący i rumiany. Przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Pomidory suszone pokrój w paseczki.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Resztę dokładnie umyj zimną wodą. Osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Długość około 3 cm.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Ja użyłam urządzenia do przygotowania makaronu spaghetti z warzyw. Możesz też zrobić szerokie paski a’la tagliatelle, używając do tego obieraczki do warzyw.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

Na dole tarty połóż cukinię. Potem szparagi i pomidory suszone. Rozłóż plasterki usmażonego boczku i na całość pokrusz serek ricotta. Na całość rozlej masę z jajek i serka koziego. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż masa się zetnie. Zajmie to około 30 minut.

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tartę podawaj ciepłą, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Smacznego

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]




[instagram-feed]