Tarta ze szparagami

6 Cze 2016

Tylko do końca czerwca trwa sezon na szparagi, dlatego korzystajmy z tego, że są i jedzmy ich ogromne ilości. Tym razem zapraszam na słony wypiek na wypasie. Tarta ze szparagami, żółtą cukinią, boczkiem, suszonymi pomidorami i serkiem ricotta to moja dzisiejsza propozycja. Jej smak jest boski. Smacznego.

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami, cukinią i boczkiem wędzonym

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Czosnek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na masę jajeczną i dopraw solą i pieprzem.

Boczek pokrój w plastry. Usmaż na suchej patelni z dwóch stron, aż stanie się chrupiący i rumiany. Przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.

Pomidory suszone pokrój w paseczki.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Resztę dokładnie umyj zimną wodą. Osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Długość około 3 cm.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Ja użyłam urządzenia do przygotowania makaronu spaghetti z warzyw. Możesz też zrobić szerokie paski a’la tagliatelle, używając do tego obieraczki do warzyw.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

Na dole tarty połóż cukinię. Potem szparagi i pomidory suszone. Rozłóż plasterki usmażonego boczku i na całość pokrusz serek ricotta. Na całość rozlej masę z jajek i serka koziego. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż masa się zetnie. Zajmie to około 30 minut.

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tartę podawaj ciepłą, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Smacznego

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tarta ze szparagami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]

Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek […]