10 lip 2014
Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam Was na cudowną tartę. Jest przepyszna, a w dodatku naprawdę łatwa w wykonaniu. Szkoda, że to koniec truskawek, ale cóż, nic nie poradzimy… zatem pożegnajmy je godnie. Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone wymiata smakowo. Smacznego!
Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki (jeśli masz mało czasu do zamrażalnika).
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia.. Uformuj ciasto palcami. Nakłuj widelcem i wstaw formę do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie gotowe.
Ubitą śmietankę zmieszaj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny.
Umyj truskawki i usuń szypułki.
Na wystudzoną tartę połóż masę z serka mascarpone. Na górze ułóż truskawki. Udekoruj tartę listkami mięty. Całość posyp cukrem pudrem. Tarta z truskawkami cudownie smakuje z ulubioną kawą albo herbatą.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]