Tarta z Kabanoskami i kurkami

18 Sie 2014

Wiecie już, że Kabanoski bardzo dobrze zadomowiły się u Czosnków:) Dlatego jest jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem ich w innym wydaniu niż jako przekąskę. Tarta z Kabanoskami, świeżutkimi kurkami z sosem z hiszpańskim serem Manchego. Cudowności.

tarta z kabanoskami

Tarta z Kabanoskami i kurkami

Przyrządzenie:
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą składniki na sos i dopraw.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż szalotki. Dodaj kurki. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż mieszając około 10 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut.
Wyjmij ciasto. Połóż kurki z cebulką, pokrojone na około 2 – 3 cm kawałki Kabanoski i pomidorki koktajlowe.
Całość zalej dokładnie sosem serowym. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 15 minut, aż sos się zetnie i leciutko przyrumieni.
Z wierzchu posyp świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Tarta z kabanoskami, kurkami i pomidorkami koktajlowymi jest gotowa. Podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego

tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami
tarta z kabanoskami


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]