10 wrz 2015
Przepis na potrawę z łososiem z grilla, w której wykorzystam miód? Przepis na danie, z którym idealnie będzie się komponowało schłodzone białe wino? Takie jest wyzwanie Jacob’s Creek i ja je oczywiście podejmuję. Tacos z łososiem z grilla, z letnią orzeźwiającą sałatką, salsą z mango i moją ukochaną kolendrą. Super to wszystko wyszło. A lampka wytrawnego Jacob’s Creek smakuje zawsze.
Fileta łososia umyj zimną wodą, osusz i pokrój na 4 kawałki. W misce wymieszaj składniki na marynatę. Włóż rybę i odstaw na 30 minut.
Rukolę umyj i osusz. Wrzuć do miski. Dodaj porwaną rękami sałatę lodową.
Pomidory suszone pokrój w paseczki. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Melona także pokrój w kostkę. Pomidory, awokado i melona dodaj do sałat. Dodaj także obrane orzechy pistacjowe. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i wymieszaj dokładnie.
Mango obierz i bez pestki, wrzuć kawałki do naczynia do blendowania. Dodaj sos Tabasco (wedle uznania) i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane listki kolendry i dokładnie wymieszaj.
Kawałki łososia zawiń w folię aluminiową. Każdy oddzielnie. Piecz na rozgrzanym i zamkniętym grillu przez 12 minut.
Do kukurydzianych tacos włóż porcję sałatki, kawałki łososia oddzielone od skóry i polej je salsą mango.
Do tacos z łososiem grillowanym koniecznie otwórz białe schłodzone wytrawne wino. Delektuj się smakiem tacos, popijając winem.
– na zdjęciach wystąpiła moja przyjaciółka Ilona 🙂
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]