5 maj 2014
Oto danie, które kolorami, zapachem i cudownymi przenikającymi się smakami, zdecydowanie umiliło nam dzisiejszy, kolejny chłodny dzień. Jest przepyszne. Postanowiłam trochę pofantazjować i połączyłam ze sobą wiele moich ulubionych smaków – kolendra, rzeżucha, awokado, sos Tabasco, czosnek, pomidorki, sos sojowy i mięciutkie mięsko gotowanego kurczaka. Uwierzcie – coś niesamowitego. Zjadłam dużo – przyznaję się i wcale nie jest mi z tym źle, bo takie tacos z kurczakiem to bomba witamin. Sama przyjemność.
Piersi z kurczaka ugotuj do miękkości (20 – 30 minut) w wodzie razem z selerem naciowym, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz łyżeczką soli.
Po odcedzeniu i ostygnięciu kurczaka, porwij mięso na drobniejsze kawałki.
W misce zamieszaj kurczaka z cieciorką, sosem sojowym Kikkoman, posiekaną kolendrą i zielonym sosem Tabasco. Proporcji nie piszę – sprawdźcie smak i doprawcie mięso wedle swoich upodobań smakowych.
W drugiej misce zamieszaj awokado z sokiem limonki. Następnie pokrojone w kosteczkę pomidorki, czerwoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i dobrzej zamieszaj.
Do podgrzanych tacos układaj porcje kurczaka i warzyw. Na górze polej jogurtem naturalnym i ułóż rzeżuchą.
Tacos z kurczakiem podawaj od razu.
Smacznego
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]