Tacos z kurczakiem i salsą warzywną

22 maj 2013

Dzisiaj zapraszam Was na meksykańskie smaki. Choć nie miałam jeszcze możliwości odwiedzenia Meksyku i próbowania kuchni tego kraju „w oryginale”, uwielbiam dania pochodzące stamtąd. Wyraziste, ostre przyprawy i piękne, żywe kolory. Na pewno odwiedzę ten kraj i pewnie kiedyś Wam o tym napiszę. Tymczasem zapraszam na tacos z kurczakiem, warzywną salsą i guacamole.

Tacos z kurczakiem i salsą warzywną i guacamole

Przyrządzenie:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Posól, posyp pieprzem, kolendrą, papryką czerwoną słodką i tabasco. Zamieszaj.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj kurczaka. Smaż razem często mieszając. Dorzuć pokrojone w kosteczkę papryczki chilli, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną cukinię i obie papryki pokrojone w paseczki. Dolej pomidory z puszki i dodaj posiekane 4 ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i tabasco. Zamieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Dorzuć kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Wciśnij sok z ćwiartki limonki. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Na guacamole, awokado zmiksuj lub zmiażdż widelcem razem z sokiem z ćwiartki limonki, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
Muszle tacos podgrzej w piekarniku.
Farsz z kurczaka i warzyw układaj w tacos, na to połóż porcję guacamole oraz jogurt naturalny. Dobrze smakuje z piwem albo tequilą.
Smacznego bardzo!
Tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]