Szybkie i pyszne bułeczki

27 mar 2013

Dzisiaj pomyślałam, że przyrządzę bułeczki, które kiedyś dość często piekłam. Nie wiem właśnie dlaczego o nich zapomniałam, są takie pyszne. Dodatkowo błyskawicznie i bardzo prosto się je robi. Przygotowanie z pieczeniem nie zajmuje dłużej niż 20 minut, dlatego nawet rano, szykując się do pracy możesz je sobie przyrządzić i zjeść cieplutkie na śniadanie.
Najlepsze są oczywiście takie. Możesz je przechowywać do 2 dni, zawinęte w ściereczkę, w chłodnym miejscu. Potem, aby je podgrzać, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na około 7 minut. Możesz je również zamrozić nawet na miesiąc, w szczelnej torebce lub pojemniku na mrożonki. Niech rozmrożą się w temperaturze pokojowej, a potem podgrzej je tak jak napisałam powyżej.
Jeśli chcecie aby były na słodko- możecie dodać jakieś suszone owoce (rodzynki, pokrojone śliwki, morele, borówki, żurawina)
Naprawdę polecam spróbowanie tych bułeczek, nie pożałujecie.

Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 220C, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki i w oddzielnej misce wszyskie mokre. Potem zmieszaj wszystko razem.
Układaj na blasze kulki ciasta, ważne, żeby miały podobną do siebie wielkość. Posyp płatkami owsianymi.
Piecz 15 minut.
Pyszne bułeczki zjadaj z czym sobie tylko życzysz, ze wszystkim smakują fantastycznie. Same też znikają szybciutko:)
Smacznego!:)
pyszne bułeczki


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]




[instagram-feed]