27 lis 2021
W tym wpisie zapraszam na bardzo szybki przepis na nasze bałtyckie szprotki. To kolejny, który przygotowałam w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Szprotki pieczone z kruszonką z migdałów, bułki tartej i parmezanu, z pyszną oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi. Danie bardzo proste w wykonaniu, a przepyszne i zdrowe. Najważniejsze są świeże i jakościowe składniki.
Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Szprotki umyj zimną wodą i osusz.
Wymieszaj razem bułkę tartą, parmezan, uprażone i pokruszone płatki migdałów oraz posiekaną kolendrę.
Rybki połóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Na gorze każdej szprotki posyp mieszankę z parmezanem. Obok rybek połóż pomidorki i plasterki cytryny. Również skrop delikatnie oliwą i posyp solą i pieprzem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz szproty przez 20 minut.
Ryby podawaj od razu gorące, posypane świeżą kolendrą ze świeżutką bagietką.
Więcej moich przepisów, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie:
http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/?s=Naturalnie+Bałtyckie
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]