3 lip 2018
Ostatni dzień zwiedzania Wareckiego Szlaku Jabłkowego był totalnie wyjątkowy. Powodem była Szkółka Owocowa w Bończy i jej gospodynie. Jak przypominam sobie wspólnie spędzone chwile to uśmiecham się sama do siebie. Wszystko opiszę Wam w tym poście, a na końcu perełka – przepis na najpyszniejsze racuchy autorstwa Pani Małgorzaty Czerwińskiej – jednej z seniorek z klubu SPA w Bończy (o klubie też przeczytacie poniżej).
Szkółka Owocowa w Bończy
Szkółka Owocowa w Bończy to Sadownicze Centrum Edukacyjne dla dzieci, w którym jabłko jest głównym bohaterem. Powstało z inicjatywy mieszkańców, którzy chcą zaprzeczyć powszechnym żartom z ich wsi i niepochlebnej rymowance, że „w Bończy świat się kończy”. Członkowie pragną pokazać tradycje sadownicze ściśle związane z regionem i jego historią. Tak jak mówią, kwitnące czy owocujące sady nie ustępują winnicom lub gajom oliwnym, których urodę opisuje wielu turystów.
W szkółce prowadzone są warsztaty kulinarne dla dzieci, zajęcia dydaktyczne z dziećmi, prezentowane są filmy i wykłady. Z tego miejsca wyruszają wycieczki do sadów i na jedną z takich wycieczek pojadą moje dzieci.
Szkółka Owocowa w Bończy
Panie zajmują się także przygotowywaniem przetworów, dowiedziałam się, że są w stanie przerobić dosłownie wszystko 🙂 Są to rzecz jasna, przeróżne przetwory z jabłek, z truskawek, gruszek, octy, musztardy czy pesto z pokrzywy. Dziewczyny wystawiały się też na targu śniadaniowym w Warce.
Szkółka Owocowa na targu śniadaniowym w Warce
Pesto z pokrzywy
Szkółka Owocowa Bończa
Świetlica z Bończy, Grupa seniorska z Bończy
Dowiedziałam się, że budynek, w którym obecnie prowadzona jest świetlica w całości urządzili i wyremontowali mieszkańcy Bończy. Była to wcześniej stacja uzdatniania wody. Za zgodą Burmistrza Warki Bończa dostała zgodę na dzierżawę budynku. Należało go wyremontować i potrzebne były środki finansowe. Były pieniądze z funduszu sołeckiego oraz z Urzędu Gminy. O resztę dziewczyny postarały się przystępując jako Inicjatywa na Rzecz Pięknego Końca Świata do konkursu grantowego „Działaj Lokalnie 2014” realizowanego przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A. Uwierzcie mi, że przebywając w tej świetlicy z tymi cudownymi kobietami czujesz, że to jest ich miejsce, stworzone przez nie. Czujesz się tak, jakby gościły Cię w swoim domu. Jak zresztą mówiły – to jest ich drugi dom.
Ważnym elementem całego przedsięwzięcia jest udział seniorów działających w klubie SPA Bończa (Seniorzy Preferują Aktywność – doskonała nazwa). Po przyjeździe do Bończy plan był taki – młodsi członkowie szkółki zabierają dzieci, a my zostajemy z seniorkami i uczymy się od nich jak przygotować potrawy regionalne.
Po dzieci przyjechał traktor. Ciągnął za sobą wykonaną przez członków szkółki łódkę, do której miały wsiąść i w niej jechać dzieci. Ależ to była zabawa. Wielkie brawa za kreatywność. Dzieciaki pojechały szukać jabłkowych skarbów, a my zostałyśmy ze wspaniałymi seniorkami z Bończy.
Bończa
Szkółka Owocowa Bończa
Razem z seniorkami przyrządzałyśmy szare kluski, które uwielbiam. W trakcie przygotowań omówiłyśmy mnóstwo ciekawych tematów. Panie są wspaniałe i mają świetne poczucie humoru. Szare kluski jadłyśmy potem oczywiście z okrasą. To jest jedno z tych dań, które mogłabym jeść bez poczucia, że się najadłam. Bomba kaloryczna, którą kocham.
Gotujemy z seniorkami
Cudowne seniorki
Wspólne gotowanie
Kluski gotowe do gotowania
Szare kluski z okrasą
Przygotowywałyśmy także racuchy, jak się okazało – najpyszniejsze jakie kiedykolwiek w życiu jadłam. Niesamowicie pyszne. Za zgodą autorki Pani Małgorzaty Czerwińskiej z Bończy, dzielę się z Wami tym przepisem.
Przepis na racuchy
Jak widzicie w przepisie napisane jest, żeby dodać aromat, a w składnikach go nie ma. Otóż Pani Małgosia dodaje mieszankę zapachów: arakowego i pomarańczowego, z przewaga arakowego. Ilośc „na oko” i „na czuja” 🙂
Boskie racuchy
To był piękny dzień pełen cudownych rozmów i wzruszeń zakończony pyszną wyżerką 🙂 Bardzo mnie cieszy, że są takie społeczności, ludzie, którym się chce, którzy się wspierają i działają razem. Wielkie brawa dla wszystkich mądrych i pewnych siebie kobiet z Bończy – tych młodszych i tych starszych. Jesteście wspaniałe, a ja mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy.
Wzruszające fotografie na ścianach w świetlicy
Dzieci szczęśliwe w szkółce
Wspólne zdjęcie
Tutaj przeczytacie o dwóch pierwszych dniach weekendu z Wareckim Szlakiem Jabłkowym. Miałam zaszczyt zwiedzać szlak dzięki Stowarzyszeniu W.A.R.K.A oraz Sieci dziedzictwa kulinarnego Mazowsze.
W tym wpisie przedstawiam Ci mój pomysł na pyszne śniadanie – frittata z groszkiem. Przygotowałam ją na patelni, ale nie smażyłam tylko piekłam w piekarniku. Taką możliwość dają nam patelnie Bestpan. Wierzchnia warstwa patelni pokryta jest powłoką Lotan®, która zapobiega przywieraniu jedzenia do powierzchni. Możesz smażyć na niej bez żadnego tłuszczu. Ma odpinaną rączkę i […]
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]