Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

Akademia Smaku Sokołów zorganizowała warsztaty pod tytułem „Boże Narodzenie w staropolskim stylu”, które poprowadził Maciej Nowicki – szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie, a w części praktycznej wspierał nas Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. Przed gotowaniem Maciej Nowicki powiedział nam pokrótce o świątecznej kuchni staropolskiej. Na warsztatach przygotowywaliśmy szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi, wołowinę z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem, czarna kiszkę z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej oraz kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami.

W tym wpisie zdradzam Wam przepis Macieja na szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi. Szablok to tradycyjne danie pochodzące z Kujaw. Receptury na inne potrawy autorstwa Macieja Nowickiego przedstawię Wam w kolejnych postach.

Obejrzyjcie zdjęcia ze spotkania z Sokołowem, a potem zapoznajcie się z przepisem na szablok, gotujcie i cieszcie się jego pysznym smakiem. Myślę, że to doskonała propozycja na pożywne danie pierwszego lub drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia.

szablok
Akademia Smaku Sokołów dworek
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Maciej Nowicki
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Akademia Smaku Sokołów
szablok
Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi
szablok
Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem
szablok
Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami
szablok
Akademia Smaku Sokołów

Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut.

Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.

szablok
Pulpety królewieckie
szablok
Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi
szablok
Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi

*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa i należą do organizatora spotkania