23 sty 2014
To wyjątkowe danie to pyszny włoski przepis – arancini alla siciliana. Jest przepyszne. Sycylijskie krokiety zniknęły błyskawicznie, a wcale mało ich nie było. I przyznam, że większość pochłonęły moje małe czosneczki.
Do tej potrawy wykorzystałam ryż parboiled Risana. To długoziarnisty biały ryż, którego ziarna nigdy się nie kleją. I między innymi dlatego tak go lubię. Co prawda krokiety sycylijskie łatwiej na pewno przygotowywałoby się z ryżu kleistego, ale zależało mi na tym, aby przy delektowaniu się potrawą, można było wyczuć pojedyńcze ziarenka ryżu. I udało mi się to, bo kulki „skleiłam” dodając serek ricotta.
Zapraszam serdecznie i polecam gorąco.
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]