28 lut 2015
Nie jestem może modna i lubię mięso. Przyznaję, że częściej zjadam ryby lub owoce morza, ale dobrym stekiem raczej nie pogardzę. Zauważyłam, że rzeczywiście dość rzadko piszę o mięsie, dlatego dzisiaj będzie stek z antrykotu. Sezonowany (dojrzewający) przez 21 dni – fajny, soczysty, porządny kawałek mięsa. Stek z dobrej jakości wołowiny nie potrzebuje, wręcz niewskazane jest marynowanie go uprzednio czy przyprawianie. Wystarczy odrobina oliwy, patelnia grillowa, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Idealnie jest, gdy podamy go z dobrym masełkiem ziołowym. Przygotowałam z posiekanymi świeżymi listkami estragonu, solą i pieprzem. I niestety zapomniałam go podać. Przypomniałam sobie o maśle po zjedzeniu wszystkiego. Zatem tylko informuję, że był.
Do steka przygotowałam frytki z batatów, które przyprawiłam solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym czosnkiem, posiekanymi listkami świeżej szałwii i oliwą – wyszły bosko!
Dopełnieniem talerza (a raczej deski) był zielony groszek. Ze świeżą miętą, zielonym sosem Tabasco, sokiem z cytryny, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wskoczyła do niego jeszcze twarda pokruszona grecka feta. To był zdecydowanie dobry wybór.
Zabierajmy się do pracy.
Przygotuj masło estragonowe. Posiekaj listki świeżego estragonu. Dodaj do masła razem z solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj widelcem. Schowaj do lodówki. Możesz przełożyć je np. do foremki na kostki lodu, aby mieć kwadratowe kształty masła.
Steki antrykotu wyjmij z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.
Obierz bataty. Pokrój w podłużne, dość grube paski. Przełóż do miski. Dodaj posiekany czosnek, posiekane listki szałwii, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Bataty połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Zmień funkcję grzania na górne/grill i piecz jeszcze 5 minut.
W rondelku rozgrzej łyżkę masła i wrzuć mrożony groszek. Mieszając smaż, aż się rozmrozi i zmięknie. Dodaj kilka kropel zielonego sosu Tabasco, łyżkę soku z cytryny, posiekane listki świeżej mięty. Dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze 5 minut. Odstaw.
Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj ręcznikiem papierowym z oliwą. Mocno rozgrzej. Połóż stek z antrykotu i smaż mięso z dwóch stron po 3 minuty – wtedy stek będzie średnio wysmażony. Możesz smażyć krócej, jeśli wolisz bardziej krwisty lub odrobinę dłużej, jeśli wolisz dobrze wysmażony. Przełóż mięso na deskę i przykryj folią aluminiową. Niech „odpocznie” przez 6 minut.
Stek z antrykotu podawaj z masłem estragonowym, frytkami z batatów i podgrzanym groszkiem, posypanym twardą fetą.
Smacznego
Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.
Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.