Spaghetti carbonara

13 mar 2013

Spaghetti carbonara przygotowuję zawsze na życzenie i dla mojego męża. W związku z tym, nie dodaję jajka, choć jest to częsty składnik przepisu na carbonarę. Marcin zdecydowanie nie chce jajka w sosie, dlatego go nie ma. Ten makaron przygotowuje się szybciutko i bardzo łatwo. Zatem zapraszam, tych co mogą.

Spaghetti carbonara

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente.
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, dodaj suszoną bazylię, oregano oraz zioła prowansalskie. Smaż razem chwilę. Wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i porcję startego sera. Zamieszaj. Dodaj ugotowany makaron. Zamieszaj dokładnie raz jeszcze i podawaj. Posyp startym serem.
Smacznego
spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]