Spaghetti alla puttanesca

10 mar 2014

Moja druga propozycja na danie główne i zarazem ostatnia, którą zaprezentowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu to spaghetti alla puttanesca, czyli spaghetti z sosem z oliwek i kaparów.

spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Przyrządzenie:
Posiekaj oliwki i kapary. Filety z sardeli pokrój i rozgnieć widelcem.
Papryczkę chili przekrój, usuń nasiona i pokrój w krążki (natychmiast umyj ręce, aby nie potrzeć oczu!). Posiekaj ząbki czosnku.
Rozgrzej oliiwę. Krótko podsmaż czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz zalewą i sardele. Gotuj bez przykrycia około 15 minut.
Zagotuj wodę na makaron, posól i ugotuj makaron prawie al dente.
Do sosu dodaj kapary i oliwki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Posyp natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.

Smacznego

spaghetti alla puttanesca
spaghetti alla puttanesca
spaghetti alla puttanesca


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]