Sos z cielęciny z kurkami i zdrowymi kolorami

5 wrz 2013

Piękny dzień się zapowiada, a to dobrze, bo ostatnich kilka wprawiało mnie w niefajny nastrój. Nie lubię jesieni ani zimy, to zupełnie nie „moja bajka”. Sama myśl o tym, że następnych kilka miesięcy będzie krótkich, zimnych i ciemnych wywołuje we mnie smutek.
Dlatego cieszą mnie informacje, że najbliższe dni mają być jednak pogodne i słoneczne. Niech wydłuży się lato!
Dzisiejsze moje danie jest kolorowe, radosne i w słońcu skąpane. Pyszne.

Sos z cielęciny z kurkami i zdrowymi kolorami

Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj mięso. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Usmaż razem często mieszając. Przełóż mięso z cebulą do garnka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodaj pomidory.
Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż czosnek. Dodaj kurki, tymianek sos sojowy do smaku i pieprz. Smaż często mieszając i przełóż do garnka.
Zamieszaj razem zawartość garnka i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Do sosu dodaj cukinię oraz paprykę i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę i zamieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z kaszą jęczmienną lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!:)

 

 

 Warzywa psiankowate 2013  Paprykujemy 4  


Sznycel cielęcy pieczony

Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie […]

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane, na które zapraszam Was w tym wpisie, to nie jest danie, które przyrządzicie w 30 minut. Zajmuje nieco więcej czasu, ale przygotowanie tej potrawy nie jest trudne ani wymagające specjalnych zdolności kucharskich. Zachęcam Was do przygotowania mojej propozycji pieczonych faszerowanych bakłażanów. Jestem przekonana, że staną się jedną z Waszych ulubionych potraw.



[instagram-feed]