Sorbet pomidorowy

28 Sie 2015

Weekend w Polsce zapowiada się upalnie, dlatego trzeba będzie się jakoś orzeźwić. Idealne w gorące dni są sorbety. Ponieważ mamy także sezon na pyszne i słodkie pomidory, w tym poście zapraszam na sorbet pomidorowy. Możecie go przygotować na słodko – na przykład z syropem z cukru brązowego. Moja propozycja jest jednak zdecydowanie inna. Mój sorbet pomidorowy jest z sosem Tabasco, bazylią, miętą, limonką i miodem. Bardzo ciekawie to wyszło. Orzeźwiająco, lekko ostro i słodko też, od pysznych pomidorów i miodu. Co sądzicie o takim sorbecie?

sorbet pomidorowy

Sorbet pomidorowy

Sorbet pomidorowy

Przyrządzenie:

Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Wytnij gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Przetrzyj przez sitko.

Sparz limonkę wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i dodaj do przecieru pomidorowego. Wyciśnij także sok z limonki. Bazylię i mięte umyj, osusz, lekko posiekaj i dodaj wszystko do pomidorów.

Dodaj także białko, miód, sos Tabasco i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj.

Masę pomidorową wlej do maszynki do lodów lub tak jak ja – do płaskiej miski. Wstaw naczynie do zamrażalnika na około 4 godziny. W maszynce będzie to trwało około 20 minut. Jeśli przygotowujesz sorbet w zamrażalniku mieszaj go widelcem co 30 minut, wtedy nie powstaną kryształki lodu.

Sorbet pomidorowy podawaj od razu, zimny.

Smacznego

sorbet pomidorowy

sorbet pomidorowy