28 sie 2015
Weekend w Polsce zapowiada się upalnie, dlatego trzeba będzie się jakoś orzeźwić. Idealne w gorące dni są sorbety. Ponieważ mamy także sezon na pyszne i słodkie pomidory, w tym poście zapraszam na sorbet pomidorowy. Możecie go przygotować na słodko – na przykład z syropem z cukru brązowego. Moja propozycja jest jednak zdecydowanie inna. Mój sorbet pomidorowy jest z sosem Tabasco, bazylią, miętą, limonką i miodem. Bardzo ciekawie to wyszło. Orzeźwiająco, lekko ostro i słodko też, od pysznych pomidorów i miodu. Co sądzicie o takim sorbecie?
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Wytnij gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem. Przetrzyj przez sitko.
Sparz limonkę wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i dodaj do przecieru pomidorowego. Wyciśnij także sok z limonki. Bazylię i mięte umyj, osusz, lekko posiekaj i dodaj wszystko do pomidorów.
Dodaj także białko, miód, sos Tabasco i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj.
Masę pomidorową wlej do maszynki do lodów lub tak jak ja – do płaskiej miski. Wstaw naczynie do zamrażalnika na około 4 godziny. W maszynce będzie to trwało około 20 minut. Jeśli przygotowujesz sorbet w zamrażalniku mieszaj go widelcem co 30 minut, wtedy nie powstaną kryształki lodu.
Sorbet pomidorowy podawaj od razu, zimny.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]