15 sty 2017
Jeśli nie lubicie spędzać mnóstwa czasu gotując w kuchni lub, gdy po prostu nie macie czasu na długie pichcenie, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Błyskawiczny w przygotowaniu smażony kurczak o smaku Azji. W tym daniu proponuję wykorzystać mięso z udek z kurczaka. Jest o wiele bardziej soczyste i smaczniejsze niż piersi z kurczaka. Kilka „prostych” składników i jeden oryginalny – wiśniowa nalewka. Daje bardzo ciekawy posmak potrawie. Ważny jest też tłuszcz, na którym przygotowywane jest to danie – olej arachidowy, który przepięknie pachnie i pysznie smakuje. Całość doskonale się komponuje. Jestem przekonana, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań, tak jak w naszym domu.
Smażonego kurczaka z orzechami nerkowca najlepiej przyrządzać w woku. Jeśli go nie posiadasz użyj głębokiej patelni. Ważne, żeby przygotować to danie smażąc na dużym ogniu, szybko mieszając. W niecałe 30 minut będziesz mieć cudowną niebanalną potrawę na talerzu.
Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Z udek kurczaka odetnij skórę i oddziel mięso od kości. Pozostaną mniejsze kawałki mięsa, które umyj zimną wodą i osusz. Mąkę kukurydzianą połącz z solą i białym pieprzem. Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w mieszance i otrzep z jej nadmiaru.
Mocno rozgrzej głęboką patelnię lub wok. Wlej olej arachidowy. Smaż około 3 minuty na bardzo dużym ogniu, aż się zarumienią i nie będą surowe w środku. Wyjmij na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Wylej olej i ręcznikiem papierowym wytrzyj wok.
Wlej świeży olej arachidowy i podgrzej. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz orzechy nerkowca. Po 1 minucie smażenia wlej nalewkę, sos sojowy oraz cukier. Zagotuj.
Na koniec dodaj pokrojony szczypior oraz kawałki kurczaka. Ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj od razu z ryżem lub makaronem sojowym bądź ryżowym.
Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Smażony kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak smażony z orzechami nerkowca
W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]
Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]