10 cze 2015
To jest danie przewspaniałe. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz przegrzebki to koniecznie musisz przyrządzić je w domu. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Niezwykle wykwintne. Połączenie smaków niebanalne, wprost idealne. Smażone małże św Jakuba na botwince z serkiem kozim i ostro – słodką salsą truskawkową. Bomba!
Truskawki umyj. Odetnij szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Mięso małży wyjmij z muszli, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Botwinkę umyj. Odetnij buraczki. Resztę posiekaj dość grubo.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj botwinkę i smaż, aż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Dodaj serek kozi, odrobinę soli i pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i zmniejsz ogień.
Rozgrzej drugą patelnię, najlepiej teflonową. Smaż przegrzebki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty. Jeśli dobrze doprawisz botwinkę i salsę truskawkową, nie będzie trzeba doprawiać przegrzebków.
Na talerzu połóż porcje botwinki z serkiem kozim, smażone małże św. Jakuba. Na górze połóż salsę truskawkową.
Podawaj od razu.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]